Понеделник-Петък 08:00-19:30
Събота 09:00-15:00

Полезна информация

Често задавани въпроси

Трябва ли да си запазя час предварително?

Не е необходимо запазване на час по телефона. Направата на изследването отнема до 3 минути и след максимум 5 минути имате готов резултат.

Какво е работното Ви време?

Работим всеки делник от 08:00 до 19:30 и в събота от 09:00 до 15:00.

С каква продължителност е изследването?

Изследванията са с различна продължителност – от няколко секунди до 3 минути.

Необходима ли е някаква подготовка преди направата на рентгеново изследване?

Ако ви е назначена панорамна снимка, телерентгенография или 3D изследване ще се наложи да свалите всички метални предмети в областта на главата и шията – обеци, шноли, украшения по врата, пиърсинги, снемаеми протези и други.

Какво да очаквам по време на изследването?

Рентгеновите изследвания са безболезнени. Може да изпитате дискомфорт при позиционирането на филма за сегментна снимка, но той продължава няколко секунди и е неизбежен, за да се постави правилно филма и да се получи нужния центраж, за да е максимално информативна снимката.

Мога ли да паркирам в близост до лабораторията?

Всички лаборатории имат възможност за безплатно паркиране.

Мога ли да платя с банкова карта?

Да! Всичките ни обекти предлагат възможност за разплащане с ПОС терминал

Опасна ли е радиацията, която се използва за направата на рентгенова снимка или 3D изследване (CBCТ)?

Ние работим само с най-модерна апаратура, това позволява да Ви предложим перфектен контраст на направената снимка с минимално облъчване. Ще Ви бъде поставена и защитна оловна яка или престилка в зависимост от вида на изследването. За повече информация:

Опасна ли е радиацията при бременност и кърмене?

Задължително предупредете лаборанта ако сте бременна и или има шанс да сте бременна! Зародишът и плодът са по-чувствителни на радиация и за това, когато може по време на бременност се избягва направата на рентгенови изследвания. Ако е специалист е преценил, че е необходимо такова изследване ние ще Ви поставим допълнителни защити. За повече информация:

Опасна ли е радиацията за детето ми?

Нашите апарати предлагат специален режим за изследване на деца, който допълнително намалява използваната доза йонизиращо лъчение съобразено със структурата на детските кости. На децата се поставят всички необходими защитни средства. За повече информация:

Каква е разликата между дигитална и конвенционална рентгенова снимка?

При дигитална ретгенова снимка:

 • имате възможност за съхранение на компютър
 • използване на по-малко радиация за получаване на същия по контраст
  образ
 • имате лесен достъп до снимките на адрес: https://results.dental-xray.bg
 • няма риск от увреждане на снимката
 • лесно и веднага може да се консултирате с няколко специалисти
 • имате достъп до снимките 24/7
 • има възможност за лесна и бърза допълнителна компютърна
  обработка от лекаря по дентална медицина за нуждите на конкретното
  лечение (промяна на мащаб, яркост, констраст, прецизни измервания)
Как да изпратя резултатите на своя дентален специалист?

Попитайте своя дентален специалист дали си е направил безплатна регистрация в платформата за резултати на Dental X-Ray. В случай, че има регистрация – съобщете неговия e-mail адрес по време на изследването и лаборантът ще му предостави достъп до направените снимки. Също така можете да му предоставите кода, който сте получили по време на изследването, както и своята рождена дата и той ще може да ги достъпи онлайн в своя профил.

Как да отворя 3D изследване (CBCT)?

В платформата results.dental-xray.bg въвеждате кодa, който сте получили от лабораторията, след направата на изследването и рожденната си дата. След правилно въвеждане ще получите възможност за изтегляне на архивиран файл от бутона “ОРИГИНАЛ”. Последният трябва да разархивирате на Вашия компютър. В платформата results.dental-xray.bg ще намерите и линк към софтуер, който можете да инсталирате и благодарение, на който можете да прегледате резултата от изследването, като заредите, които и да е файловете 3Dslice, от разархивираният вече файл.

Как да проверя резултатите от изследването си онлайн?

Посетете https://results.dental-xray.bg. Можете да достъпите резултатите като попълните кода, който сте получили при изследването и рождената си дата. Също така можете да се регистрирате и да добавяте резултати от различни изследвания в профила си. Имате възможност да свалите оригиналните файлове, както и софтуер за разглеждането им.

Мога ли да получа резултатите от дигиталното изследване на физически носител?

Освен онлайн можете да получите резултатите на физически носител – на CD или USB Flash памет. Заявете това по време на изследването. Панорамните и цефалометричните изследвания се получават и разпечатани на плака.

Колко време се съхраняват резултатите от изследванията?

Панорамни снимки, сегментни снимки и цефалометрични снимки се съхраняват за срок от 2 години. 3D изследванията се съхраняват за срок от 1 месец. Панорамни, цефалометрични и сегметни снимки, асоциирани с профил на дентален лекар – не се изтриват.